Onder deze projecten vallen 2 unieke pilotprojecten in Friesland. Hier werken we bijvoorbeeld met andere organisaties samen in een speciaal gebied van 105 hectare, waarin het bodempeil op dit moment aan het dalen is. Om te voorkomen dat de bodem verder zakt en om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, wordt het waterpeil omhoog gebracht. Dit is een voorbeeld van een praktische, natuurlijke oplossing die leidt tot nieuwe, duurzame en economisch haalbare manieren van landgebruik.
NL2120: Nederland verdient natuurlijk
NL2120: Nederland verdient natuurlijk
Hoe ziet Nederland er over 100 jaar uit? Dat ligt eraan. Door klimaatverandering en de afname van biodiversiteit staat Nederland voor grote uitdagingen, vooral in onze deltagebieden. Traditionele oplossingen hebben hun grenzen bereikt. Dat is een probleem: als we de veranderende weersomstandigheden niet goed kunnen opvangen, heeft dat grote gevolgen voor de leef- en werkbaarheid van Nederland. Gelukkig biedt de natuur heel veel mogelijkheden om ons te helpen bij het aanpassen aan het klimaat. In het project NL2120 maken we samen met meer dan 30 andere organisaties gebruik van deze zogenoemde nature-based solutions: oplossingen waarbij de natuur als middel wordt ingezet. Hiermee kunnen we de klimaateffecten opvangen en de biodiversiteit herstellen, terwijl we het productievermogen van ons land behouden en onze welvaart versterken.
Nature-based solutions
NL2120 is een kennis- en innovatieprogramma. Dat betekent dat we onderzoek doen naar nature-based solutions en hoe we deze inzetten en opschalen. Daarna delen we de kennis en passen we deze toe. Samen met overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven, natuurorganisaties en kennis- en onderwijsinstellingen worden door het hele land projecten uitgevoerd die bijdragen aan dit doel. Bijvoorbeeld door de kust versterken met zand en slib, natuurlijke bufferzones te creëren om rivieren tegen overstromingen te beschermen of het inzetten van slimme groene oplossingen om water te beheren en steden te verkoelen. Meer dan 30 organisaties komen samen in dit programma om deze oplossingen te ontwikkelen en toe te passen. Door natuurlijke systemen te herstellen en de kracht van de natuur te benutten, dragen we bij aan een leefbaar, duurzaam en economisch sterk Nederland. Het project richt zich op het verbeteren van biodiversiteit, het aanpakken van bodemdaling en het vergroten van klimaatbestendigheid. Het doel: een gezonder milieu, een beter leven voor iedereen in Nederland en de kennis over het ontwikkelen van natuurlijke oplossingen overdragen aan andere landen.
NL2120: van kennis naar actie
Om ervoor te zorgen dat deze natuurlijke oplossingen breed worden toegepast, is extra inspanning hard nodig. De integrale benadering van NL2120 combineert kennis en praktijkervaring, waardoor kennis wordt verdiept en toegepast op lokale situaties. Met de opgedane kennis en ervaring ondersteunt het project beleidsmakers bij het maken van keuzes voor een duurzame ruimtelijke inrichting van Nederland. Het initiatief combineert een nationaal kennisprogramma met praktische projecten in verschillende landschappen, zoals de zandgronden, het veenweidegebied en stedelijke gebieden. Deze projecten leveren waardevolle inzichten op over de werking van natuurlijke oplossingen, innovatieve verdienmodellen en maatschappelijke veranderingen.
Binnen NL2120 spelen we vanuit de Natuur en Milieufederaties een cruciale rol. We brengen onze kennis over nature-based solutions (NBS) in bij gebiedspilots zoals veenweidegebieden. Deze kennis delen we vervolgens landelijk in andere projecten. We coördineren regionale kennisstromen en ontwikkelen programma’s zoals Klimaatambassadeurs en het burgerloket NBS. We verbinden lokale en regionale stakeholdersnetwerken, leveren regionale kennis aan de NBS-expertagenda, en mede vormgeven de communicatiestrategie en uitvoering van NBS. In pilots zoals de Friese veenweidegebieden experimenteren we met innovatieve NBS-toepassingen, richten we pilotomgevingen in en zetten kenniscentra op. Ons werk zorgt voor ecologische borging in alle activiteiten.
Innovatieve pilotprojecten
Het nieuwe normaal
Daarnaast gaan we onze opgedane kennis verspreiden. We leiden betrokken burgers en partijen op tot experts op het gebied van nature-based solutions. Zij kunnen dan in hun omgeving deze kennis uitdragen en advies geven over een toekomstbestendige inrichting van het landschap. Zo zorgen we ervoor dat nature-based solutions het nieuwe normaal worden, en we kunnen uitkijken naar een klimaatbestendig Nederland over 100 jaar.
Erkenning en financiering voor NL2120
Het Nationaal Groeifonds financiert NL2120, waardoor het wereldwijd het grootste samenwerkingsverband op het gebied van nature-based solutions is. Het Nationaal Groeifonds heeft 110 miljoen euro gereserveerd voor het project, waarvan 40 miljoen voorwaardelijk. Dit is een erkenning van de waarde en ambitie van ons project. In een looptijd van 10 jaar zullen grootschalige projecten vanuit dit project tot stand komen. Her project ging in het najaar van 2023 van start. In juni 2024 ontving het project al de Grote Maaskantprijs, een prestigieuze onderscheiding die om de twee jaar naar personen of organisaties gaat die significant hebben bijgedragen aan de architectonische, stedenbouwkundige en landschappelijke vormgeving in Nederland. Deze prijs erkent de significante bijdrage van NL2120 aan duurzame en klimaatbestendige land- en waterbeheer.
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Minella Haazelager, onze landelijke projectleider van het project NL2120.Voor vragen over de pilots in Friesland kun je contact opnemen met projectleider Ids van der Ploeg.
Meer weten?
Minella Haazelager
Projectleider Groene Bondgenoten
06 40 55 92 98 E-mail LinkedInIds van der Ploeg (FMF)
Adviseur Kennisontwikkeling Verdienvermogen
06 13 30 65 18 E-mail