Wereldwijd koersen we af op een verbruik van 1,7 aarde per jaar. In Nederland ligt dat nog een stuk hoger: 4 aardes per jaar. Als iedereen zou consumeren zoals de Nederlanders, dan zou de mensheid vier aardes nodig hebben. Dat betekent dat het jaarlijkse budget van de natuur binnen een kwart van het jaar opgebruikt zou zijn. Dutch Overshoot Day, de dag dat ons ‘jaarbudget’ op is, valt ieder jaar eerder. We moeten dus echt anders omgaan met grondstoffen.
Circulaire samenleving
Circulaire Samenleving
Hoe mooi is het als we met z’n allen minder gaan kopen, slimmer kiezen wat we kopen, spullen langer gebruiken en uiteindelijk ons afval beter weggooien of hergebruiken? Zo creëren we met elkaar een circulaire samenleving.
Verbinden
Het omschakelen naar een circulaire samenleving vraagt om passend beleid en wetgeving. Dit is een verantwoordelijkheid van overheden. Ook ondernemers maken in een circulaire samenleving andere keuzes. Lokale bewonersinitiatieven spelen een belangrijke rol in het concreet maken van gedragsverandering. Zij dragen met goede voorbeelden bij aan het veranderen van de norm.
De Natuur en Milieufederaties staan middenin de regio en stimuleren en ondersteunen initiatieven van onderop.
We verbinden bewoners, ondernemers en de overheid. Op die manier werken we samen aan een circulaire samenleving, waar maatschappelijk draagvlak voor is.
Versnellen
Onze gedeelde ambitie is om de transitie naar een circulaire samenleving te versnellen door:
- Sluiten, vertragen en verkorten van kringlopen.
We ondersteunen initiatieven die gericht zijn op het sluiten en verkorten van kringlopen, zoals de deeleconomie en het vergroten van lokale reparatiecapaciteit. - Laagdrempelige toegang.
We zorgen ervoor dat circulaire initiatieven toegankelijk zijn voor iedereen, in de nabije omgeving van mensen. - Beleid en educatie.
We pleiten voor goed beleid en bieden programma’s aan om inwoners en lokale overheden te betrekken en bewust te maken van circulaire principes en handelingsperspectief.