Workshop: word lokale mobiliser voor de klimaatparade

26 augustus 2015

Workshop: word lokale mobiliser voor de klimaatparade

Klimaatparade

Wil jij meehelpen om de klimaatparade in aanloop naar de klimaattop in Parijs de grootste ooit te maken? We zijn op zoek naar mobilisers die in hun stad of dorp mensen willen mobiliseren om mee te doen aan die parade, op 29 november. In oktober en november organiseren we door het hele land brainstormavonden om zoveel mogelijk mensen na te laten denken over hoe zij een creatieve bijdrage kunnen leveren aan de parade: met praalwagen, theateract, spandoeken, gewoon meelopend, of… Daarvoor hebben we jou nodig om dat in jouw stad te (co-) faciliteren!

Meehelpen? Kom op naar de workshop met klimaat mobilisers uit heel Nederland.

Dinsdagavond 8 september in het Emma-centrum, Cremerstraat 245, Utrecht (10 min lopen van centraal station) 17:30: Samen eten (eventueel), 18:45: Start programma.

Vrijdagavond 9 oktober op nader te communiceren locatie. 17:30: Samen eten (eventueel), 18:45: Start programma.

  • Het plan voor de klimaatparade wordt gepresenteerd
  • Introductie: werkvormen om groepen mensen creatief aan de slag te laten gaan
  • In kaart brengen: welke groepen willen we per stad benaderen? (Bedrijven? Religieuze netwerken? Buurtinitiatieven? Coöperatieven?)

Reiskosten voor lokale mobilisers naar de workshop kunnen worden vergoed.

GEEF JE AUB OP VIA DE MAIL! Opgeven & contact: lynn@denhaagintransitie.org/0623223893.

Voor meer info zie https://www.facebook.com/events/1490086277950815/

 

 

Lokale mobiliser voor de klimaatparade: wat houdt de rol in
Als climate mobiliser houdt je rol in:

  • In eigen stad regelen van: data en ruimte voor brainstormsessies
  • In kaart brengen van mogelijk geïnteresseerde partijen in eigen stad (met inzet op diversiteit: vrouwengroepen, kerken, moskeeen, sportverenigingen, etc.). Die partijen benaderen om mee te doen aan de brainstormsessie
  • Eventueel mensen vinden die de brainstormsessies samen willen hosten
  • 2-5 brainstormsessies hosten. In de eerste sessies wordt er bedacht hoe mensen mee willen doen aan de parade (muziek? verkleed? spandoeken? wagen versieren? etc.) en in de vervolgsessies worden voorbereidingen getroffen.
  • Contact onderhouden met landelijk organisatieteam & met initiatiefnemers uit eigen stad

We schatten dat je in totaal zo’n 32 uur kwijt zult zijn in de periode van september-december.
Klimaatparade 2015: het idee
In december dit jaar vindt de belangrijkste klimaattop van onze tijd plaats, de COP21 in Parijs. Met tienduizenden Nederlanders zijn we al naar een duurzame toekomst toe aan het werken: als bedrijven, bewonersgroepen, vakbonden, banken, kunstenaars, religieuze netwerken, etc. Op 29 november laten wij zien wat onze visie is voor de toekomst van Nederland. Aan Nederlandse en internationale politici en aan de rest van Nederland.

De “Klimaatparade”, op zondag 29 november, is geïnspireerd door de Occupy beweging in Bela Horizonte. Uitgangspunten zijn 1. Interactieve deelname door heel Nederland en 2. Festival/entertainment. Groepen uit heel Nederland kunnen blokken van de parade ‘adopteren’ en er iets geks, leuks of kritisch mee doen. Bijvoorbeeld: de lokale groentecoöperatie komt verkleed als seizoensgroentes op versierde fietsen; een klimaat-NGO komt met een wagen met mini-windmolens en spandoeken; een studentengroep sluit de parade af door met stoepkrijt tekeningen en uitspraken op de straat achter te laten.

De parade is geïnitieerd door een coalitie van Nederlandse klimaatorganisaties en is de opvolger van de People’s Climate March van 2014.