Van inspiratie naar dorpsinnovatie met Duurzame Dorpen Groningen

4 maart 2014

Van inspiratie naar dorpsinnovatie met Duurzame Dorpen Groningen

Een duurzaam dorpshuis, een dorpstuin, een workshop biologisch tuinieren voor bewoners of je eigen dorpsappelsap maken: allemaal initiatieven die goed zijn voor het hele dorp. Op woensdagavond 19 februari kwamen verschillende bewoners van het Groningse platteland bijeen in Zijldijk om kennis, ervaring en creatieve ideeën uit te wisselen. Wat kun je allemaal doen als dorp? Wie heeft ervaring en wie kan mij helpen? Hoe heb jij het gedaan? Wat en wie heb ik nodig? En hoe betalen we dat? 

Foto Duurzame Dorpen inspiratiebijeenkomst Zijldijk 1Voor de avond waren verschillende inspiratoren uitgenodigd, want ‘goede ideeën komen niet vanzelf!’. Eén daarvan is Wik Blok van 2Bunders. Om te komen tot haar plan, nodigde Wik destijds vrienden, professionals en buitenlui uit om met haar mee te denken: ‘ik wil iets doen, maar wat?’. Er ontstond een vruchtbare brainstorm en letterlijk een muur vol ideeën. 2Bunders ontstond: een stadsboerderij met de ambitie om uit te groeien tot een duurzame camping met een huiskamerrestaurant. Wik maakte dankbaar gebruik van haar omgeving: “Ik zette een oproepje in mijn nieuwsbrief of er iemand kon helpen met de marketing, bleken er opeens allemaal mensen verstand van te hebben!” Wat er nodig is om je idee tot een succes te maken? Wik laat zien dat je met enthousiasme een heel eind komt. Ook al is dit geen dorpsinitiatief, het is een inspirerend voorbeeld van hoe je een goed idee bedenkt en organiseert. Betrek mensen en durf (hulp) te vragen! Meer informatie over Wik en haar stadsboerderij vind je op 2bunders.nl.

Foto Duurzame Dorpen - Stedum (Bron Atsje Straatsma met naamsvermelding alleen voor DuDo)Dorpstuin de Heemen in Stedum is een écht duurzaam dorpsinitiatief! Lorette Verment, tuinvoorzitter, vertelt in Zijldijk: “Elke woensdag- en zaterdagochtend zorgen vrijwilligers ervoor dat de sla en radijsjes groeien als kool. De opbrengst van de oogst wordt onder de vrijwilligers verdeeld en de rest wordt verkocht voor een vriendelijk prijsje.” Tussen de groenten en bloemen groeit creativiteit. Regelmatig is er een activiteit, zoals het maken van potjes uit de Groninger klei. Stedum is de trotse maker van de Steemer Appelsap: een resultaat van samenwerking tussen 30 huizen in Stedum en een wijnboerderij in Wirdum. Elk jaar rijdt een paard en wagen langs de huizen om appels op te halen bij de appelboombezitters. Vorig jaar resulteerde dat in 2.000 flessen! De dorpstuin levert de inwoners ontspanning, gezelligheid, ontmoeting, kennis en een dorpsproduct om trots op te zijn. (Foto: Atsje Straatsma)

Tenslotte sprak de winnaar van de Duurzame Dorpen Verkiezing van 2012: dorpshuis de Pompel in Overschild. Nadat de basisschool waar ook het dorpshuis gevestigd was zou gaan sluiten, werd een plan bedacht om het dorpshuis te redden. Want het dorpshuis behouden, dat kon niet anders! Rob Gramberg vertelde uitvoerig over het proces van aanbesteden, fondswerving en energieadviseurs. In maart zijn de eerste kWh terugverdiend, dankzij de 120 zonnepanelen die op de daken zijn geplaatst. Naast de benodigde bedrading, de luchtwarmtepomp en speciale radiatoren, moest werkelijk alles op de kop: de draagmuren, de meubels, de overleden keuken en zelfs de gordijnen. Gelukkig had de penningmeester van het bestuur al 25 Foto Duurzame Dorpen inspiratiebijeenkomst Zijldijk 2jaar de vinger op de knip, en kon de Pompel een eigen investering doen. De gemeente en Provincie waardeerden dit initiatief en pompten geld in de Pompel. Met trots kunnen we zeggen: het is Overschild gelukt en in het najaar van 2014 worden de deuren geopend!

Doe ook mee met de Duurzame Dorpen Verkiezing en maak kans op cash, kennis of materialen om jouw idee te realiseren. Ga naar de website en geef je op!

Inspiratie nodig? Op 5 en 12 maart organiseren we opnieuw inspiratieavonden!

Meer informatie over de initiatieven:

www.DuurzameDorpenGroningen.nl