‘Van Droom naar Daad’: nieuwe kennisserie om natuur en duurzame energieopwekking slim te combineren
21 november 2024
‘Van Droom naar Daad’: nieuwe kennisserie om natuur en duurzame energieopwekking slim te combineren
Wil je weten hoe je natuur en duurzame energieopwekking kunt combineren? De ontwikkeling van wind- en zonneparken biedt niet alleen kansen om energie op te wekken, maar ook om een positieve bijdrage te leveren aan de natuur en een gezonde omgeving. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar er zijn meer kansen binnen handbereik dan je zou denken. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen duurzame energie opwekt, maar ook de natuur een stevige plek geeft in je plannen? Met de kennisserie ‘Van Droom naar Daad’ geven we je praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om hiermee aan de slag te gaan. Denk aan het inrichten van groene zones die de biodiversiteit versterken of het toepassen van natuurinclusieve ontwerpprincipes die niet alleen de natuur verbeteren, maar ook zorgen voor meer draagvlak in de omgeving.
Bijdragen aan natuur en landschap: het nieuwe normaal
Het natuurinclusief ontwikkelen van energieprojecten moet het nieuwe normaal worden. Waarom? Omdat mooie, biodiverse windparken en zonnevelden niet alleen beter zijn voor de natuur, maar ook veel meer waardering oogsten van de omgeving. In samenwerking met NP RES ondersteunen we overheden bij het vormgeven van beleid en het proces van vergunningverlening, met een plus voor natuur en landschap. We adviseren daarnaast energiecoöperaties en bedrijven over natuurinclusieve ontwikkeling en werken soms actief mee aan projecten, zoals de realisatie van Energietuinen.
Praktische handvatten en bewezen aanpakken
De serie Van Droom naar Daad is een groeiende bron van informatie en inspiratie, en voor iedereen vrij toegankelijk. In de eerste kennisbladen van deze serie ontdek je onder andere hoe je natuurinclusief ontwerpen kunt toepassen. Dat betekent dat je vanaf het begin rekening houdt met de leefomgeving van planten en dieren, bijvoorbeeld door het aanleggen van groene corridors of het creëren van habitats die lokale biodiversiteit versterken. Ook gaan we in op voorbeelden uit de praktijk: projecten waarin natuur en energie succesvol samengaan, en waarin zowel ecologische als sociale voordelen worden geboekt.
Een ander belangrijk thema dat we bespreken is hoe je ecologische monitoring kunt inzetten om de impact van energieparken goed in beeld te brengen en te optimaliseren. Zo leer je welke maatregelen écht effect hebben en hoe je kunt samenwerken met ecologen, natuurorganisaties en omwonenden om projecten duurzamer en beter gedragen te maken.
Een groeiende serie met steeds nieuwe inzichten
We blijven de komende tijd nieuwe kennisbladen toevoegen aan deze serie. Elk blad gaat dieper in op specifieke onderwerpen, zoals de aanleg van bloemrijke akkerranden rondom zonneparken of het behoud van trekroutezones voor vogels bij windparken.
Op onze kennispagina brengen we achtergrondinformatie bij elkaar. Hier kun je alles vinden over hoe je met slimme keuzes impact kunt maken op natuur en landschap, en hoe de overstap naar natuurinclusief beleid en praktijk eenvoudiger is dan je denkt.