Terugblik: Expeditie Energietuinen

21 oktober 2024

Terugblik: Expeditie Energietuinen

Expeditie Energietuinen

Donderdag 10 oktober gingen er honderden belangstellenden uit het hele land mee op Expeditie. Naast een bezoek aan een van de eerste Energietuinen van Nederland stond de dag in het teken van kennissessies en leermomenten over het concept Energietuinen.

Energietuinen is een uniek project. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Ons doel is om te laten zien dat het kan: een mooie, waardevolle en natuurinclusieve plek creëren waar omwonenden kunnen recreëren, terwijl er schone energie wordt opgewekt.

Een spannend avontuur

Tijdens Expeditie Energietuinen kregen de deelnemers een blik achter de schermen bij 5 jaar pionieren. Dit ging niet altijd gemakkelijk. “We begonnen vrij naïef met Energietuinen en dachten in het begin dat we er in 5 jaar wel 10 konden neerzetten”, vertelt Annie van de Pas. “Gelukkig werd ons enthousiasme iets getemperd door de Nationale Postcode Loterij, die het project mede mogelijk heeft gemaakt. Zij adviseerden in te zetten op 2 of 3 locaties. Terugkijkend op dit avontuur is het echt geweldig dat er nu op 2 plekken in Nederland een Energietuin operationeel is.”

Groeten uit de Energietuin

De ochtendsessie werd afgesloten met een blik op de toekomst. Samen met Bouwend Nederland, NVDE, Natuur & Milieu, Holland Solar en het Solar Research Programme van Wageningen University & Research deden we een urgente oproep aan minister Hermans om haast te maken met natuurinclusieve schone energieprojecten en kansen te benutten om functies te combineren. De grote ansichtkaart ‘Groeten uit de Energietuin’ werd ondertekend door alle organisaties en deze bezorgden we afgelopen week bij minister Hermans.

minister Hermans met Oproep Expeditie Energietuinen
Annie van de Pas bezorgde de ansichtkaart met onze oproep bij minister Hermans

Op expeditie

In de middag lieten experts van de WUR, Windunie en the Mothership vanuit verschillende invalshoeken de potentie van energieprojecten zien. En een bezoek aan de net geopende Energietuin Assen-Zuid mocht natuurlijk niet ontbreken op het programma. Deze Energietuin is met 19 hectare zonnepanelen en volop ruimte voor natuur, wandelroutes, picknickplekken, uitzichtplekken en educatie een plek waar iedereen van kan genieten. De Energietuin is ingedeeld in verschillende kamers die opgaan in het landschap, ieder met een eigen karakter, type beplanting en ecologisch doel.

“Tot nu toe was het concept Energietuinen een beetje een abstract ding in mijn hoofd. Het heeft mij verrast hoe het zich ontvouwt in het landschap.”

Deelnemer Expeditie Energietuinen

Hoe verder?

Met de twee gerealiseerde Energietuinen laten we zien dat het echt kan – met elkaar slimme manieren vinden om de natuur en onszelf de ruimte te geven op een plek, waar we onze eigen schone energie opwekken. Met de opgedane kennis en ervaring op zak, wijzen wij graag de weg aan de volgende lichting avonturiers.

Wij hopen op een Energietuin in elke provincie – een voorbeeld in de buurt voor burgers, ontwikkelaars en gemeenten om zich aan op te trekken.

LinkedIn groep

In een speciale Energietuinen LinkedIn-groep delen we de komende tijd de 10 geleerde lessen van 5 jaar pionieren. Ook komen er handige hulpmiddelen langs en blikken we terug op een aantal andere hoogtepunten van Expeditie Energietuinen. Enthousiast geworden over Energietuinen?

Meld je aan bij de LinkedIn groep