Stikstofzaak gaat ons allemaal aan
12 november 2024
Stikstofzaak gaat ons allemaal aan
Vandaag, op dinsdag 12 november, vindt in Den Haag de bodemprocedure plaats, die Greenpeace Nederland heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Door te hoge stikstofuitstoot dreigt de meest kwetsbare natuur in Nederland onherstelbaar beschadigd te raken of zelfs te verdwijnen als er niet snel wordt ingegrepen. Deze crisis raakt ons allemaal, vooral als mens.
We hebben de natuur nodig als partner om Nederland leefbaar te houden. Niet alleen voor in de toekomst, want die krijgen we alleen als we nu goed voor elkaar zorgen. Voor de dag van morgen moeten we ons vandaag al inzetten. “Vanuit de 12 Natuur- en Milieufederaties zitten we in de gebiedsprocessen, die toch nog steeds doorgaan. Dat zou ook meteen mijn grootste tip zijn aan minister Wiersma: laten we het Nationaal Programma Landelijk Gebied gewoon weer oppakken”, zei Annie van de Pas (directeur van de Natuur en Milieufederaties) gisteravond bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Nu in actie voor gezonde toekomst
De natuur- en stikstofcrisis, maar ook de klimaat- en de watercrisis laten zien dat er op korte termijn ingrijpende keuzes moeten worden gemaakt. Dit komt ook terug in onze oproep tot stevig mestbeleid, samen met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en LandschappenNL. We roepen op tot een stevige aanpak van watervervuiling door landbouw. Want zo beschermen we Nederland tegen de schadelijke effecten van meststoffen in het water. Het nieuwe 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn biedt een kans om onze waterkwaliteit te beschermen en een gezonde toekomst te creëren voor iedereen.
Gedeelde verantwoordelijkheid voor schoon water
Ons waterlandschap werkt als een spons, die we allemaal delen. Deze spons neemt water op en geeft het schoon door aan rivieren, meren en uiteindelijk zelfs aan onze drinkwatervoorziening. Maar door de grote hoeveelheden meststoffen in de landbouw raakt deze spons oververzadigd. De vervuiling stroomt door naar de natuur, naar allerlei planten en dieren, en bereikt uiteindelijk onze eigen keukens en waterkranen.
“De toegang tot schoon water en een gezonde leefomgeving staat echt onder druk. Er zijn ontzettend veel boeren die heel graag om willen. Al die boeren werken daar keihard aan, met gekregen geld en inzet. Door het stopzetten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) hebben zij het nakijken gekregen. Dat heeft denk ik veel gedaan met het vertrouwen op het platteland. Het NPLG is een heel goed plan geweest. Dat past ook nog bij de strategische dialoog in Brussel. Dit zou mijn reddingsboei zijn voor minister Wiersma.”
Annie van de Pas
Samenwerken aan natuurinclusieve landbouw
We moeten toe naar beleid waar zowel boeren als natuur van profiteren. Daar werken wij gelukkig al aan met het project Boer&Buur met Natuur. Met partners brengen we boeren en hun omgeving samen in de 12 provincies van Nederland. Om zo de overgang naar natuurinclusieve landbouw te versnellen met 2 coalities van boeren en buren in elke provincie. Lees meer over dit project op de website van Boer&Buur met Natuur.