Burgerbetrokkenheid geeft glans
Ervaringen uit het hele land tonen aan dat energieprojecten waarin burgers een actieve rol spelen, veel opleveren voor de gemeenschap. Zowel financieel als maatschappelijk. Ook kunnen ze op veel maatschappelijk draagvlak rekenen.
Duurzame energieprojecten waarbij de lokale omgeving (mede)ontwikkelaar en -eigenaar is, leveren bijvoorbeeld heel concreet geld op. En de omgeving krijgt zeggenschap over hoe het landschap verandert en hoe het geld wordt ingezet.
Zo worden projecten ondersteund voor leefbaarheid in dorpen, voor versterking van lokale natuur en landschap en/of om betaalbare duurzame energie voor de gemeenschap op te wekken. De voorbeelden hiervan zijn legio.
Meer aandacht voor bewoners nodig
Uit analyses die de Participatiecoalitie maakte van alle RES’en, blijkt echter dat overheden nog te weinig de handschoen oppakken samen mét bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Een gemiste kans. Zeker ook omdat die energie van onderop er al lang ís, kijk maar naar het groeiend aantal energiecoöperaties en groene bewonersinitiatieven (zie de Lokale Energie Monitor).
Wist je dat in bijna elke gemeente in Nederland inmiddels een energie-initiatief van burgers actief is? Zij kunnen, zo nodig ondersteund door de Participatiecoalitie, helpen met het realiseren van lokaal eigendom van de duurzame energieprojecten die in een gemeente/provincie gepland worden.
Tags: