Postcode Loterij schenkt 2 miljoen euro om overstromingen Limburg tegen te gaan

27 december 2021

Postcode Loterij schenkt 2 miljoen euro om overstromingen Limburg tegen te gaan

Foto: ARK Natuurontwikkeling

Zuid-Limburg heeft in 2021 door de gevolgen van klimaatverandering te maken gekregen met extreme overstromingen. De kans op hevige regenval blijft ook de komende jaren een dreiging voor deze provincie. De Nationale Postcode Loterij schenkt 2 miljoen euro als oplossing tegen overstromingen in het Geuldal en Gulpdal.

Met het geld wordt de natuur in het gebied versterkt, waardoor het als een spons werkt en het water beter opgevangen wordt. De Natuur en Milieufederaties zijn betrokken bij deze plannen samen met WNF Nederland, Natuurmonumenten, ARK natuurontwikkeling, LandschappenNL en het Limburgs Landschap.

Natuur als bondgenoot

De overstromingen deze zomer in Limburg maakten één ding duidelijk: ons land moet zich schrap zetten voor de gevolgen van het veranderende klimaat. Onze eigen natuur is hierbij dé bondgenoot als oplossing voor een hoogwateraanpak in het ZuidLimburgse landschap. Natuur- en landschapsorganisaties hebben daarom de handen ineengeslagen om samen met iedereen die het Geul- en Gulpdal een warm hart toedraagt, het tij te kerenDe Postcode Loterij omarmt het plan en stelt 2 miljoen euro beschikbaar, dankzij haar deelnemers.

Hoogwaterambassadeurs

Met dat geld gaan de initiatiefnemers de komende drie jaar laten zien dat natuurlijke oplossingen, zoals het versterken van hellingbossen en het laten meanderen van beken, helpen bij hoogwaterveiligheidDe ambitie is dat zoveel mogelijk mensen daaraan meedoen; iedereen kan een hoogwaterambassadeur worden

De financiële bijdrage zal vooral worden ingezet voor het organiseren en begeleiden van activiteiten. En ook voor het inspireren, motiveren en activeren van de Limburgse regio, studies, de ontwikkeling en productie van communicatiematerialen. Daarnaast gaat ruim 1 miljoen euro in een speciaal fonds voor het stimuleren en financieren van lokale initiatieven. De samenwerkende partijen gaan aan de slag met de uitwerking en verwachten in de lente van 2022 de publieke start te doen 

Foto: ARK Natuurontwikkeling

Natuur als spons tegen overstromingen

De natuur kan op allerlei manieren bijdragen aan hoogwaterveiligheid in Limburg. Zodat regendruppels langer worden vastgehouden op de plek waar ze vallen, dieper de bodem intrekken en water dus letterlijk vertraagd. Overal liggen kansen. Van natuurvriendelijke oevers, de aanleg van hagen, akkerland veranderen in grasland tot de opvang van water in de stedelijke tuinen.

Daarvoor is het cruciaal dat de kennis en het enthousiasme van burgers, boeren, bedrijven en overheden om te werken met natuur als bondgenoot zoveel mogelijk wordt meegenomen in dit project. Het project start in het Geul- en Gulpdal in het heuvellandschap van Zuid-Limburg waar de recente wateroverlast dwingt tot een snelle aanpak. De oplossingen van lokale initiatieven kunnen daarmee de inspiratiebron zijn voor alle overheden in heel Nederland waar ook geworsteld wordt met het hoge water.  

 

Drie strategieën om hoogwater tegen te gaan

  1. We werken aan een grote beweging van hoogwaterambassadeurs: we bouwen een community.
  2. We laten zien dat het kan: al jaren werken we aan natuurvriendelijke hoogwateraanpak en klimaatbuffers. We hebben heel veel voorbeelden en kennis over hoe slimme natuurlijke oplossingen onderdeel zijn van onze verdediging tegen het water. 
  3. We gaan samen aan de slag: iedereen met een goed idee hiervoor mag aankloppen. Een speciaal fonds wordt gevuld met 1 miljoen euro.

Foto: Bob Luijks, Natuurmonumenten