Ouderen grotere Voetafdruk dan jongeren
5 juni 2014
Ouderen grotere Voetafdruk dan jongeren
Iedereen heeft een stukje van de aarde nodig om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te laten verwerken, je kleding te produceren of naar je werk te reizen. Per persoon hebben we op aarde 1,8 hectare beschikbaar. De gemiddelde Nederlander gebruikt er wel 6,4. Op 11 april dit jaar startte de Natuur en Milieufederatie Drenthe met het meten van de Drentse voetafdruk. Na één maand hebben al 600 mensen hun Voetafdruk gemeten. De eerste resultaten zijn bekend.
Via diverse kanalen hebben mensen de Drentse Voetafdruk test kunnen invullen. De scores van de Drentse deelnemers liggen gemiddeld lager (5,64 hectare) dan het Nederlandse gemiddelde (6,4 hectare). Vooral de voetafdruk op het gebied van kleding is aanzienlijk kleiner, namelijk een derde van het landelijk gemiddelde. Ook kopen we in Drenthe minder apparaten en meubels vergeleken met het landelijk gemiddelde.
Als we verder kijken naar wat opvalt bij de diverse leeftijdscategorieën, zien we dat de deelnemers van de jongere generatie – van 18 tot en met 34 jaar – het hoogst scoort op voedsel, maar het laagst wat betreft vakanties. Daarnaast wordt de voetafdruk van de deelnemers gemiddeld hoger naarmate men ouder wordt.
Op het gebied van wonen scoren de Drentse deelnemers aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde en wel het dubbele van de landelijke score. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de grotere woonoppervlakte per inwoner. Hoogst scorende gemeenten zijn Borger-Odoorn, Coevorden en De Wolden. Ook hier zijn de scores op het gebied van woning en energie het hoogst. Er zal dus nog winst te behalen zijn door meer energie te besparen of zelf op te wekken.
Opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er ook. Onder de deelnemers scoren de mannen gemiddeld hoger dan de vrouwen. Mannen scoren gemiddeld 6,01 hectare en vrouwen 5,36 hectare. Het grootste verschil zit hier in het thema vervoer: mannen scoren een twee keer zo grote voetafdruk op dit onderdeel. Wat betreft de interesse voor de voetafdruktest, zijn er meer vrouwen dan mannen die de test hebben gedaan en voornamelijk in de leeftijdscategorie 35 tot en met 65 jaar.
De Voetafdruktest stelt vragen die betrekking hebben op hetgeen je eet, de wijze waarop je je huis verwarmt en wat je bijvoorbeeld doet om energie te besparen. Ook worden er vragen gesteld over de wijze waarop je je vervoert, hoe vaak je nieuwe apparaten koopt en hoe vaak je op vakantie gaat. Op basis van 55 vragen wordt zo bepaald hoeveel ruimte je in beslag neemt met jouw levensstijl.
Heb jij de voetafdruktest nog niet gedaan?
Op 10 juni ’14 staat de teller op 973 deelnemers aan de Drentse Voetafdruk test. Heb jij hem al ingevuld? Kijk op www.drentsevoetafdruk.nl en doe ook de test. Je kunt je ook direct aanmelden voor tips om je voetafdruk te verkleinen of volg ons via Facebook.
Bekijk hier de belangrijkste resultaten in grafieken (pdf).