Inspiratiebijeenkomst Een duurzaam schoolgebouw, hoe pak je dat aan?

8 september 2015

Inspiratiebijeenkomst Een duurzaam schoolgebouw, hoe pak je dat aan?

duurzame school

In het onderwijs is steeds meer belangstelling voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Maar hoe pak je dat aan? Welke mogelijkheden zijn er, en vooral hoe realiseer en financier je deze duurzame maatregelen? Tijdens de inspiratiebijeenkomst op 7 oktober delen we kennis en ervaring.

Praktische informatie
Wanneer: woensdagmiddag 7 oktober 2015
Waar: De Smaragd, Esdoornstraat 10, Zwolle
Wie: schoolbesturen en –directeuren, facilitair managers, ambtenaren onderwijshuisvesting en duurzaamheid uit West-Overijssel

Programma

  • 13.15 uur   Inloop met koffie/thee
  •  13.45 uur   Welkomstwoord  door Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel, en Jaap Kaspers, gastheer en directeur van De Smaragd
  •  14.00 uur   Green Deal Verduurzaming Scholen door Marco van Zandwijk, Ruimte-OK. Dit najaar start het uitvoeringsprogramma van de landelijke Green Deal Verduurzaming Scholen. Wat betekent dit voor scholen en gemeenten?
  •  14.15 uur   Ronde tafel gesprekken
    Tafel 1: Financiering duurzame maatregelen.
    De duurzaamheidsambities zijn in kaart gebracht, de financiering van de maatregelen is echter vaak een probleem. Zijn er mogelijkheden om toch duurzame stappen te zetten? Jurgen van de Elshout (Energie voor scholen) en Marco van Zandwijk (Ruimte-OK)
    Tafel 2: Duurzame nieuwbouw
    Een uitgelezen moment om een duurzaam schoolgebouw te realiseren is bij nieuwbouw. Waar moet je op letten? Jan Webbink (MFA De Heerd, gemeente De Heerd) en Igor Grevers (ICS adviseurs Zwolle)
    Tafel 3: Zonnepanelen op het schoolgebouw
    Vanuit duurzaamheid, maar ook vanuit educatief oogpunt overwegen scholen de aanleg van zonnepanelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren en financieren. Louis Zijderveld (Mijn Plein) en Leon Klaczynski (Bs Paul Joannes)
    Tafel 4: Opgave in beeld
    Als school heb je grote ambities om een duurzame school te worden. Wat komt daar zoal bij kijken? De Smaragd werkt toe naar energieneutraliteit. Wim Lengkeek (Accretio) en Wouter Kok (Frog Energy)
  • 15.15 uur   Wisseling van de ronde tafel
  • 16.30 uur   Centrale afsluiting met korte terugkoppeling ronde tafel gesprekken 
  • 16.45 uur   Gelegenheid tot napraten

Belangstelling? Geef je dan vandaag nog op via deze link.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van het project Duurzame Scholen Overijssel. Door onderlinge kennis en ervaringen uit te wisselen willen we het proces van verduurzaming van scholen versnellen. Het project wordt gefinancierd vanuit het programma Duurzaam Door.