Groene Bondgenoten start ondersteuningstraject

27 augustus 2024

Groene Bondgenoten start ondersteuningstraject

Vrijwilligers uit Flevoland, Gelderland en Overijssel krijgen hulp van Groene Bondgenoten om de lokale impact op biodiversiteit te vergroten. Groene Bondgenoten is een samenwerking van 5 organisaties (waaronder de Natuur en Milieufederaties) en zet zich in voor een groenere en gezondere leefomgeving. Voor actieve groene vrijwilligers kondigen we een nieuw hulptraject aan, speciaal gericht op deze groep.

Dit traject, getiteld ‘Van Idee tot een Initiatief dat Groeit en Bloeit’, biedt uitgebreide begeleiding aan vrijwilligers in de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland. Het gaat om vrijwilligers die hun ideeën willen omzetten in succesvolle initiatieven voor een groenere en gezondere leefomgeving. Op dinsdag 10 september organiseert Groene Bondgenoten een webinar om vrijwilligers te informeren over Groene Bondgenoten en in het bijzonder het ondersteuningstraject.

Ondersteuning bij groene initiatieven

In tijden waarin de biodiversiteit onder druk staat, is de betrokkenheid van lokale gemeenschappen cruciaal. Groene Bondgenoten wil vrijwilligers helpen die met hun initiatieven een verschil willen maken, maar daarbij uitdagingen ervaren. Bijvoorbeeld het maken van een effectieve strategie, het vinden van vrijwilligers en medestanders, en het samenwerken met bijvoorbeeld gemeenten, terreinbeheerders en agrariërs. Dit traject biedt praktische ondersteuning en helpt vrijwilligers om hun project te laten groeien en meer mensen bij hun groene missie te betrekken.

“Met dit traject willen we de kracht van lokale vrijwilligers versterken en hen de tools bieden om nog meer impact te maken in hun omgeving. Samen kunnen we zorgen voor een rijke biodiversiteit en een gezonde leefomgeving voor iedereen”, aldus Frank Velthuizen, programmaleider Groene Bondgenoten.

Verloop van het hulptraject

Het traject loopt van 5 oktober 2024 tot en met 13 februari 2025. Dit bestaat uit zowel fysieke als online bijeenkomsten. Deelnemers krijgen onder andere begeleiding van organisatiespecialist Sandra Ball, mede-initiatiefnemer van het Lowlander-initiatief, en Wanne Roetemeijer van Natuurvereniging KNNV.

De opbouw van het traject bestaat uit drie fysieke trainingsdagen op 5 oktober, 26 oktober en 16 november 2024 in de regio Deventer/Apeldoorn. Daarna volgen drie online intervisie- en coaching-bijeenkomsten op dinsdagavonden (17 december, 14 januari, 11 februari) of donderdagavonden (19 december, 16 januari, 13 februari). Deelnemers werken aan hun eigen project met tussentijdse opdrachten, die ongeveer 4 uur per keer in beslag nemen. Het doel is om een groep van maximaal 20 cursisten samen te stellen die elkaar inspireren en ondersteunen bij het realiseren van hun groene dromen.

Aanmelden voor 23 september 2024

Groene Bondgenoten biedt deelname aan het traject kosteloos aan. Vrijwilligers uit Flevoland, Gelderland of Overijssel – die hun groene initiatieven willen ontplooien en eigen vaardigheden willen versterken – kunnen zich tot uiterlijk 23 september 2024 aanmelden. Stuur hiervoor het ingevulde aanmeldformulier naar info@groenebondgenoten.nl.

Over Groene Bondgenoten

Groene Bondgenoten is een samenwerking van Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL, IVN Natuureducatie, SoortenNL en de Natuur en Milieufederaties. Wij geloven erin dat je meer bereikt als je elkaar opzoekt. Daarom werken we aan verbinding. Tussen onze medewerkers, tussen vrijwilligers en met overheden. Het project is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Ga naar de website voor meer informatie over dit project.

Vragen? Neem contact op:

Profiel Minella Haazelager

Minella Haazelager

Projectleider Groene Bondgenoten