Extra najaarsronde Training Energieboswachter van start gegaan in Brabant en Gelderland

26 september 2024

Extra najaarsronde Training Energieboswachter van start gegaan

Nadat dit jaar al ruim 100 Energieboswachters zijn opgeleid, zullen daar eind dit jaar nog 39 bij aansluiten. In Brabant en Gelderland is namelijk een extra najaarsronde van de training van start gegaan. En dat is mooi nieuws voor de energietransitie, de Nederlandse natuur, gemeenten en omwonenden van groene energieprojecten. Energieboswachters zijn namelijk dé verbindende factor van deze elementen, met alle kennis in huis om natuurinclusieve zon- en windparken tot stand te laten komen. Na afronding van deze training zal Nederland, inclusief de opgeleide Energieboswachters uit voorgaande jaren, zo’n 360 Energieboswachters rijk zijn.

Start Training Energieboswachter Gelderland
Enthousiaste deelnemers aan de Training Energieboswachter in Gelderland

Enthousiaste Energieboswachters in spé

Het rijkgevulde programma werd afgetrapt op woensdag 18 september. De deelnemers krijgen kennis aangereikt van deskundige gastsprekers en voeren onder begeleiding van professionals in het vak een praktijkopdracht uit. De opgedane kennis kan zo direct worden toegepast op een bestaande situatie, waarmee de Energieboswachters in wording al lerende al hun eerste bijdrage leveren aan de natuurinclusieve Energietransitie. Het enthousiasme van de deelnemers spat ervan af in beide provincies.

Larissa van der Meer, projectleider in Brabant: “In Brabant was de startbijeenkomst een groot succes! Het is een mooie groep met enthousiaste en betrokken deelnemers, dus dat belooft veel goeds! De deelnemers brengen veel kennis en kunde met zich mee, wat binnen de projectgroepen elkaar goed aanvult. De groepen zijn gevormd en de projectlocaties besproken. Een succesvolle aftrap!”

Alex de Meijer, projectleider in Gelderland: “We hebben in Gelderland 26 deelnemers, waarmee de cursus vol zit. Het is een leuke en gemotiveerde groep, iedereen heeft zich meteen al flink vastgebeten in de eerste praktijkopdracht. Volgende week woensdag volgt de eerste kennissessie ‘gebiedsanalyse’, met (o.a.) een presentatie door Landschapsbeheer Gelderland.”

Dit doet een Energieboswachter

Energieboswachters denken mee met gemeente en projectontwikkelaar vanuit het belang van natuur en biodiversiteit. Denk aan schuil-, nest- en broedgelegenheid voor kleine dieren, vogels, insecten en vlinders. Ze geven inhoudelijk advies over de ecologische meerwaarde bij zon- en windparken en weten hoe ze ook de buurtbewoners een betrokken en effectieve rol geven in dit proces.

Wil je meer weten over de Training Energieboswachter? Of lijkt het je interessant om in contact te komen met een Energieboswachter bij jou in de buurt? Dat kan via onderstaande knop. Wij zullen dan contact zoeken met een Energieboswachter bij jou in de buurt die jou kan helpen en adviseren met het realiseren van een zon- of windpark waar de gemeente, bewoners én de natuur blij van worden!

Vind een Energieboswachter bij jou in de buurt

Tags: