Energietuin Assen-Zuid open voor publiek

24 september 2024

Energietuin Assen-Zuid open voor publiek

Vanaf nu is de tweede en grootste Energietuin van Nederland open voor bezoekers! De Kinderburgemeester van Assen zorgde met een eerste handdruk vol verf op de ‘mijlpaal’ voor de aftrap van de feestelijke opening van Energietuin Assen-Zuid. Deze bijzondere plek, waar natuur en duurzame energieopwekking hand in hand gaan, biedt nu volop ruimte voor recreatie en educatie.

Tijdens de opening konden bezoekers genieten van een uitgebreid programma. Er waren rondleidingen over de techniek van zonne-energie en de natuur in de Energietuin. Kinderen vermaakten zich met het verven van vogelhuisjes en het volgen van een speurtocht door de tuin samen met ruimtewezentje Zipp. Zo konden de jongste bezoekers op een speelse manier kennismaken met de dieren en planten in de tuin.

Foto: kinderen spelen in de poel van de net geopende Energietuin (Foto: AsserEnergie)

De Energietuin is vanaf nu dagelijks vrij toegankelijk. Kinderen kunnen met een smartphone op avontuur door de tuin, terwijl volwassenen de audiotour kunnen volgen om meer te leren over de duurzame energieopwekking en de natuur. Daarnaast zijn er faciliteiten zoals picknickbanken en is er een oplaadpunt voor e-bikes. Voor een moment van rust kun je genieten bij de poel, waar je misschien nieuw leven in het water ontdekt.

Opening Energietuin Assen Zuid
Bij de entree van de Energietuin is een grote uitkijkheuvel gemaakt

Een plek die energie geeft

Met 37.000 zonnepanelen levert de Energietuin in Assen-Zuid stroom voor 6.000 huishoudens. Tegelijkertijd biedt de tuin een thuis aan dassen, uilen en vleermuizen. Deze unieke combinatie van natuur en duurzame energie op deze plek is gerealiseerd door een samenwerking met AsserEnergie, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Windunie.

Kom op expeditie

Wil je dit met eigen ogen zien en tegelijk een blik achter de schermen krijgen? Kom dan donderdag 10 oktober naar Expeditie Energietuinen. Een evenement vol kennissessies, workshops en leermomenten over het concept Energietuin.

Tags:

Energietuinen

In 2019 startten we het project Energietuinen. In vijf gemeenten ontpopten vijf pilots waar omwonenden en energiecoöperaties samen aan de slag gingen om hun droom te realiseren: schone stroom in een mooie, natuurrijke omgeving op de plek waar anders bijvoorbeeld een lelijk bedrijventerrein zou verrijzen dat niets doet voor mens en milieu. Het einddoel: waardevolle openbare ruimte om de komende dertig jaar van te genieten en onszelf in de toekomst van voldoende energie te kunnen voorzien. Lees meer over dit project