De natuur in het zonnetje: Internationale Dag van de Biodiversiteit

22 mei 2024

De natuur in het zonnetje: Internationale Dag van de Biodiversiteit

Vandaag, op 22 mei, staan we stil bij de Internationale Dag van de Biodiversiteit. En dat is belangrijk. Want hoewel we ons ieder moment van het jaar sterk maken voor een sterke natuur in Nederland, is er nog meer dan genoeg winst te boeken. Een gezonde biodiversiteit is namelijk nodig om een gezonde leefomgeving te creëren voor zowel onszelf als de natuur en de dieren om ons heen. Biodiversiteit is dus van levensbelang.

Internationale dag van de biodiversiteit

Belangrijker dan ooit

Marieke den Nijs, Programmaleider Biodiversiteit bij de Natuur en Milieufederaties, vertelt waarom het juist nu belangrijker dan ooit is om de biodiversiteit in Nederland niet uit het oog te verliezen:

“Het belang van praktische projecten voor biodiversiteitsherstel is groter dan ooit. Van de politiek hoeven we weinig te verwachten, daarom is het des te belangrijker dat we de initiatieven die er zijn van onderaf steunen, doorontwikkelen en verder uitrollen. Er zijn genoeg oplossingen voorhanden die bijdragen aan herstel van biodiversiteit, zowel in de stad als in het landelijk gebied. Samen met boeren en burgers slaan we de handen ineen en zetten we ons in voor een gezonde leefomgeving. In onze projecten werken we samen en boeken we resultaten.”

Projecten uitgelicht

Vanuit de provincies werken we op verschillende manieren aan het versterken van de biodiversiteit. We creëren meer draagvlak voor natuur, verbinden boeren met omwonenden en leiden betrokken burgers op tot experts.

Hieronder een greep uit de ontwikkelingen rondom biodiversiteit, binnen én buiten onze federaties:

Boer&Buur met Natuur

Samen met Boeren en hun Buren werken we samen aan een natuurinclusieve landbouw. In iedere provincie zijn twee coalities gevormd, bestaande uit boeren en buren. Door samen te werken en van elkaar te leren, ondersteunen we hen bij de transitie naar een toekomstbestendige landbouw. Alle deelnemende coalities vind je op de website: https://boerenbuurmetnatuur.nl/coalities/.
Tijdens de Week van de Biodiversiteit wordt bij een van de deelnemende boerderijen, Boerderij Ommeland, een excursie en inhoudelijke bijeenkomst georganiseerd.

Lees meer

Groene Bondgenoten

Samen met Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, SoortenNL en LandschappenNL verbinden wij onder de noemer “Groene Bondgenoten” groene vrijwilligers met elkaar, onszelf en overheden. Ben jij vrijwilliger en/of onderdeel van een vrijwilligersgroep en heb jij een goed plan om de biodiversiteit een stevig handje te helpen? Dan kun je op dit moment bijvoorbeeld een aanvraag indienen voor het Stimuleringsfonds ‘Groene Bondgenoten’. Per initiatief kan maximaal € 1.000 worden aangevraagd.

Lees meer

Training Energieboswachter

De vierde ronde van de Training Energieboswachter is in volle gang. Zo’n 100 deelnemers zullen de nu al 320 energieboswachters in Nederland dit voorjaar aanvullen met hun kennis over natuurinclusieve energietransitie. Als burgerexperts krijgen zij binnen deze training alle tools aangereikt om een sterke adviserende rol in te nemen om plannen rond wind- en zonopwekking een plus op de natuur mee te geven.

Lees meer

Aan de slag met Agroforestry

Via het project ‘Aan de slag met Agroforestry’ zijn de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland samen met Louis Bolk Instituut, Fruitz for Life en Werkend Landschap gestart met het aanleggen van proefpercelen en het samen met agrariërs leren en experimenteren rondom Agroforestry. Het project wordt mogelijk gemaakt vanuit de SABE-Regeling en partners, die bijdragen aan de inrichting en aanplant van de proefpercelen. De eerste vier percelen zijn inmiddels aangelegd, en er volgen er meer!

Meer lezen

Een brul voor biodiversiteit

Naturalis Biodiversity Center roept vandaag het formerende kabinet op om meer aandacht te geven aan de natuur, door middel van een zogeheten ‘Dino die-in’. Verkleed als dinosauriërs lieten meer dan honderd demonstranten zich vanochtend in Den Haag ‘dood’ neervallen. Want dinosauriërs zijn allang uitgestorven, maar als er vanuit het kabinet niet wordt gewerkt aan biodiversiteitsherstel, zullen nog veel meer diersoorten uitsterven.

Meer lezen

Impact maken we samen

De impact die we maken met onze projecten is terug te vinden in ons impactrapport. Ondertussen blijven we ons vanuit alle hoeken van het land inzetten voor een betere biodiversiteit. Zoals Marieke zegt: “We laten zien dat het kan, zowel op kleine als op grote schaal. Elk stukje groen telt!”

Tags:

Meer weten over onze projecten rondom biodiversiteit?

Profiel Marieke den Nijs

Marieke den Nijs

Programmaleider Biodiversiteit