De Drentse Pluk 2015 is bekend
12 maart 2015
De Drentse Pluk 2015 is bekend
De winnaar van de Drentse Pluk van de Petteflet Natuur- en Milieuprijs is de tuinbank van André Hardenbol, het Andere Hout. Het bankje heeft de meeste publiekstemmen gekregen. Ook heeft het voor een natuur- en milieuprijs iets tegendraads, trekt het nieuwe aandacht voor het gebruik van inlands hout voor tuinmeubelen en legt het de relatie met andere duurzaamheidsthema’s.
De winnaar
De tuinbank van het Andere Hout wordt voorgedragen voor de landelijke Pluk op de Petteflet prijs. Naast de eerste voorkeur van het publiek speelden daarbij de eenvoud, creativiteit en originaliteit een rol. André Hardenbol heeft een meubel ontwikkeld die als bank en picknickbank gebruikt kan worden. In één eenvoudige beweging wordt deze bank een picknickbank. De bank is volgens André gemaakt van drie soorten hout, namelijk eikenhout, vuren en larixhout. Het larixhout is afkomstig uit de Drentse bossen, de provincie waar het bedrijf gevestigd is.
Het doel is een product te verkopen dat op meerdere manieren gebruikt kan worden. Door gebruik te maken van lokaal en duurzaam geteeld hout, wordt het milieu minimaal belast. Door de bank zo te maken dat hij omgebouwd kan worden tot picknickbank, is er sprake van een besparing van materialen. Het is vooral handig voor mensen met een kleine achtertuin (of een Torteltuin) of zelfs alleen een balkon.
Aandeel duurzaam hout stijgt maar moet nog veel beter
Duurzaam geteeld hout herken je aan het FSC certificaat. Het marktaandeel FSC-hout is de laatste jaren flink gestegen, dankzij het feit dat mensen FSC-producten kopen en ernaar vragen. In 1999 droeg 3% van het gebruikte hout in Nederland het FSC keurmerk; in 2008 was dit al 18%, inmiddels is het 40%. FSC Nederland heeft met een groot aantal retailorganisaties afgesproken dat vanaf dit jaar (2015) alleen houtproducten met een duurzame herkomst worden verkocht. Het betreft: Praxis, Hornbach, Ranzijn, Kwantum, Gamma, Karwei, Multimate, Hubo, Doeland en Ikea. Maar dat zijn natuurlijk niet de enige winkels die (tuin)meubelen van hout verkopen. Er is al met al nog een lange weg te gaan voordat Nederland vrij is van ‘fout hout’. In het kader van deze landelijke Pluk van de Petteflet-nominatie vragen we daar aandacht voor.
Genomineerden
Het publiek heeft flink gestemd op de Drentse inzendingen. De drie kandidaten met de meeste stemmen zijn de tuinbank van Het Andere Hout (270 stemmen), Speelnatuur in het Steenbergerpark van Grietje Loof (199 stemmen) en de Wildpluktuin van Pommona (154 stemmen).
Alledrie inzendingen zijn stuk voor stuk ‘Plukwaardig’. Behalve hun uniciteit vielen ook de overeenkomsten op; de grote betrokkenheid van mensen bij de eigen groene leefomgeving en de inzet om meer mensen daar deelgenoot van te maken. Ook deze initiatieven verdienen volop aandacht en blijvende ondersteuning.
Wij hebben daarom naar aanleiding van de inzendingen, de publieksstemming en de jurykeuze besloten de tuinbank van Het Andere Hout, Speelnatuur in het Steenbergerpark van Grietje Loof en de Wildpluktuin van Pommona ieder in aanmerking te laten komen voor een ondersteuningsbijdrage van 250 euro.
De Pluk van de Petteflet natuur- en milieuprijs.
De Natuur en Milieufederaties reiken samen met Vroege Vogels, de Pluk van de Petteflet Natuur- en Milieuprijs uit. Personen die zich inspannen voor behoud of groei van natuur en milieu, komen hiervoor in aanmerking. Hun initiatieven passen natuurlijk helemaal bij de acties van Pluk zelf: slim van opzet, creatief, ondeugend, effectief en eenvoudig uit te voeren. De hoofdprijs is een geldbedrag van € 3.000,–, te besteden aan het initiatief. De winnaar wordt in mei bekendgemaakt in het programma Vroege Vogels.