De Natuur en Milieufederaties brachten het Handboek Bouwen voor de Toekomst uit. Dit staat boordevol goede voorbeelden en laat experts aan het woord over alle thema’s die in het Convenant zijn opgenomen. Een kijkje waard!
Convenant Toekomstbestendig Bouwen krijgt update
29 oktober 2024
Convenant Toekomstbestendig Bouwen krijgt update
De Natuur en Milieufederaties zijn verheugd dat er hard is gewerkt aan een tweede versie van het convenant Toekomstbestendig Bouwen. Hiermee is de ontwikkeling van één landelijke standaard voor toekomstbestendig bouwen een stap dichterbij.
In versie 2.0 van het Convenant komen inhoud van versie 1.0 van het Convenant, de leidraad Het Nieuwe Normaal en de landelijke Maatlat Groene Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving samen. Zo bouwen we aan nieuwe woningen en woonwijken waar het gezond, fijn, groen en energiebewust wonen is.
Budget omlaag
Tijdens het congres op 24 oktober in Amersfoort bleek dat deze verbeterde en geactualiseerde versie van het convenant helpt om de duurzaamheidsambities eenvoudiger en tegen lagere kosten te verwezenlijken. Door meer met natuurlijke materialen te bouwen, leggen we bijvoorbeeld veel CO2 vast. Pure noodzaak gezien het feit dat de bouw niet veel CO2-budget meer overheeft.
Het kan
Ondertussen heeft het Convenant ruim 140 ondertekenaars, waarvan meer dan 50 gemeenten en meer dan 50 ontwikkelaars en bouwbedrijven. De markt laat zien dat het allemaal al kan en niet duurder hoeft te zijn. De industrialisatie van de bouw zorgt ervoor dat de kosten omlaag gaan en snelheid van bouwen omhoog.
Landelijke regels
Met steeds meer ondertekenaars in het hele land en een ruim handelingsperspectief voor gemeenten én bouwers, ligt het voor de hand om hier landelijke regelgeving van te maken. Want zoals Rob van Muilekom, gedeputeerde Wonen van de provincie Utrecht zei op het congres: “Dit is een cadeautje voor Minister Mona Keijzer!”