Beleef de Nacht van de Nacht

27 september 2024

Beleef de Nacht van de Nacht

Dit jaar vindt de 20ste editie van de Nacht van de Nacht plaats, op zaterdag 26 oktober 2024. Zoals elk jaar is dit de nacht waarop de wintertijd ingaat en het een extra uur donker is. Een uitgelezen moment om stil te staan bij de schoonheid van de nacht en het belang van het donker voor mens en dier.    

Nachtelijke verlichting in Nederland neemt ieder jaar toe en de gevolgen voor mens en dier worden onderzoek na onderzoek duidelijker. Het bioritme wordt verstoordnachtvlinders raken de weg kwijt, dieren zijn kwetsbaarder als prooidier of kunnen niet goed jagen. Deze invloed breidt zich ook uit: omdat alles met elkaar verbonden is. Zo kan kunstlicht ook achteruitgang van de biodiversiteit en lokale ecosystemen betekenen.

Mini documentaires

Natuurfilmers Jester&Wylde maakten vier sprekende mini documentaires, waarin ze de effecten van lichtvervuiling op de natuur in beeld brengen. Hieronder zie je de eerste documentaire in de reeks.

Lekker slapen?

De effecten van lichtvervuiling gelden niet alleen voor dieren en planten. Ook wij slapen niet lekker met kunstlicht dat vanaf buiten in onze slaapkamer schijnt. Donkerte en stilte zijn steeds zeldzamer in ons druk bevolkte land, maar cruciaal voor een gezonde leefomgeving voor mensen.

De Nacht van de Nacht groeit

Het goede nieuws is dat steeds meer Nederlanders willen genieten van een donkere nacht. Afgelopen jaar bezochten maar liefst 47.000 bezoekers de ruim vijfhonderd activiteiten in het donker. Restaurants doven de lichten en laten alleen de kaarsen branden, musea geven speciale rondleidingen met zaklampen en ook buiten is genoeg te doen. Door de campagne schakelen steeds meer gemeenten over op duurzame verlichting en doven daar waar mogelijk op straat de lampen. Ook bedrijven zetten hun reclameborden ’s nachts uit.

Wil jij de nacht beleven en op pad gaan tijdens de Nacht van de Nacht? Bekijk dan welke activiteiten er bij jou in de buurt te doen zijn.

Ga naar nachtvandenacht.nl

De video’s van Jester&Wylde kwamen tot stand dankzij de hulp van Het Cultuurfonds en deelnemers van De Nationale Postcodeloterij.

Tags:

Nacht van de Nacht in een fris jasje

Een fris jasje voor de Nacht van de Nacht! Vanwege het 20-jarig bestaan, is de campagne vernieuwd. Neem een kijkje op de website en volg de Nacht van de Nacht op Facebook en Instagram.