Deze keer gaan we in gesprek met Josja Veraart, directeur van Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Welke uitdagingen liggen er voor deze federatie en hoe vliegen ze die aan? Hoe hebben ze hun jubileum gevierd en wat is de kracht van 25 jaar verbondenheid? Josja geeft antwoord op onze vragen.
Vroeger en nu
Wanneer is jullie federatie opgericht en waarom?
“De NMU is opgericht op 9 maart 1972, we bestaan dus alweer 51 jaar! De oprichting kwam, zoals bij veel federaties, voort uit de bezorgdheid die er heerste over onze omgeving. Hieruit zijn er vanaf onderop, dus echt als een beweging vanuit de samenleving, veel natuurorganisaties ontstaan. Waaronder wij.
In het begin focusten we ons vooral op het kritisch volgen van ruimtelijke ontwikkelingen. Wanneer een ontwikkeling niet goed was voor de omgeving, kwamen we hier tegen in actie. Ondanks dat we vandaag de dag veel meer dingen doen, kijken we nog steeds samen met Utrechts landschap en Natuurmonumenten of we op bepaalde ontwikkelingen reageren of niet.
In ons huidige werk zijn we vaak initiatiefnemer die samen met andere partijen, bewoners of overheden projecten ontwikkelt om bij te dragen aan een mooie en gezonde omgeving.”
De missie in Utrecht
Wat zijn de uitdagingen waar Utrecht momenteel voor staat op het gebied van natuur en milieu?
Wij staan voor mooie en duurzame provincie Utrecht voor nu en de generaties na ons. Om dat te bereiken werken we aan een gezonde leefomgeving, een mooie en robuuste natuur met veel biodiversiteit en aan een klimaatneutrale provincie in 2040.
Hoe vliegen jullie deze uitdagingen aan?
“Dit doen we door de beweging van onderop te versnellen. We hebben behoorlijk wat servicepunten, waarmee we de beweging vanaf onderop stimuleren en ondersteunen. Bijvoorbeeld het Servicepunt Circulair, Energieloket, Servicepunt groene daken, Servicepunt mobiliteit en Servicepunt Groen aan de buurt. Bewoners die zelf aan de slag willen of kleine bedrijven kunnen daar advies en hulp krijgen. Wij helpen ze hun dromen en ambities waar te maken.
En aan de andere kant werken we ook veel in regionale samenwerkingsverbanden en zijn we vaak de aanjager, of verbindende factor om gezamenlijk te komen tot resultaat. Zo werken we samen met overheden, kennisinstituten, waterschappen en Cirkelstad in de Regionale Alliantie Cirkelregio aan de Circulaire samenleving.”