Landelijk en regio maken elkaar sterker
In 2023 bestaat de Natuur en Milieufederatie Groningen 50 jaar. Zijn jullie van plan om dit te vieren? Zo ja, hoe?
“Jazeker! We hebben gekozen voor een soort driesporenbeleid. Het eerste spoor is meer aanvullend. Het is namelijk ook zo dat we toevallig dit jaar onze strategische visie herijken en hiervoor zouden we sowieso al een aantal bijeenkomsten organiseren voor onze achterban. We zullen deze bijeenkomsten iets meer in een jubileum jasje steken door ze in te leiden met wat historisch perspectief en info over ons 50 jarig bestaan.
Ons jubileum zelf willen we echt vormgeven door twee grootschalige evenementen. Eén aan het begin van de zomer met de (werk)titel ‘Het duurzaamheidsfestival’. We zullen op een zondag een groot deel van onze achterban en lokale organisaties een podium bieden voor de rest van Groningen. Hiermee laten we de inwoners op een feestelijk en creatieve manier zien wat voor toffe en inspirerende dingen er gebeuren in de provincie.
Daarnaast organiseren we in november een grootschalig symposium in het thema van ons jubileum: ‘groeiende verandering, veranderende groei’. Hiervoor kijken we naar diverse high profile sprekers. Dit symposium is de afsluiter van het jubileumjaar en die willen we dan ook gelijk gebruiken om onze nieuwe strategische visie te presenteren.
Dus zo koppelen we de herijking van de strategische visie en het jubileum aan elkaar. Met aan de voorkant de dialoog met de achterban en het ophalen van ideeën vanuit hen en aan de achterkant laten we zien wat we met de opgehaalde informatie doen en hoe we hier in de toekomst mee aan de slag gaan.”
Wat betekent de landelijke samenwerking voor jullie als federatie?
“Het betekent heel veel voor ons op een aantal niveaus. Allereerst is de landelijke samenwerking een manier om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en om van elkaar te leren.
Als tweede is de samenwerking ook een toegang tot het landelijke beleids- en beslissingsniveau. Vanuit Groningen is het best lastig om de politiek in Den Haag te bewerken, maar via de landelijke samenwerking zijn we toch in staat om dit op een aantal thema’s te doen. Echt een succesvoorbeeld hiervan is dat we op landelijk niveau aan de klimaattafel deel mochten nemen. Hierdoor hebben we dingen kunnen inbrengen die vervolgens ook in beleid werden opgenomen. Deze positie aan tafel zorgt er niet alleen voor dat het beleid aangepast wordt, maar ook dat we positie hebben verkregen in de uitvoering daarvan.
En niet alleen beleidsinhoudelijk, maar ook qua projecten en acquisitie kunnen wij meedelen in de grote landelijke ‘pot’. Zo draaien wij ook mee voor grote projecten die mogelijk in het land gedraaid worden.
Dus ja, de landelijke samenwerking brengt ons in onze ogen heel veel. Als je het mij vraagt, dan mag de samenwerking zelfs nog sterker worden. Zo vind ik het heel tof dat we een gezamenlijke huisstijl hebben en we echt een soort familie van federaties zijn. Ik vind het fijn om te kunnen vertellen dat wij in alle andere provincies ook gelijkgestemde partijen hebben.”
Steun van de Nationale Postcode Loterij
Op welke manier helpt de Nationale Postcode Loterij jullie verder met jullie missie?
“Voornamelijk door jaarlijks het ‘no questions asked-bedrag’ beschikbaar te stellen. Dat geeft ons veel slagvaardigheid om dingen te doen. We krijgen ook provinciale subsidies, maar het is vrij gekaderd waarvoor we die kunnen inzetten. De Nationale Postcode Loterij geeft ons met de steun slagkracht en wendbaarheid om op dingen in te kunnen spelen of om bepaalde beleidsmatige stappen te kunnen zetten. Dit hadden we anders niet kunnen doen. Dus voor ons succes is dit een essentiële factor.”
Heb je hiervan misschien een voorbeeldactie of -project?
“Nou wij hebben bijvoorbeeld met onze subsidie gevende provincie afgesproken dat wij geen juridische procedures bekostigen uit publieke middelen. Dat betekent dat we die middelen dus ergens anders vandaan moeten halen. Nu voeren wij niet vaak juridische procedures, maar het feit dat we de steun van de Nationale Postcode Loterij hebben, maakt dat we wel die mogelijkheid hebben. De praktijk leert namelijk dat wanneer je een juridische procedure aanspant, je een positie inneemt die andere partijen serieus nemen. En dat is uiteraard belangrijk voor ons.
Een andere positieve kant van de steun is dat er regelmatig bij projecten gezegd wordt: ‘Dat is een goed idee! We zijn wel bereid om dat deels te financieren, maar jullie moeten zelf ook een stukje financiering meenemen’. Voor dit soort gevallen is de steun ook praktisch.”