Deze keer gaan we in gesprek met Ira von Harras, directeur van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf). Welke uitdagingen liggen er voor deze federatie en hoe vliegen ze die aan, hoe draagt de steun van de Nationale Postcode Loterij bij aan de missie en wat is de kracht van 25 jaar verbondenheid? Ira geeft antwoord op onze vragen.
Vroeger en nu
Wanneer is jullie federatie opgericht en waarom?
“De ZMf in de huidige vorm is opgericht op 5 december 1984. We zijn ontstaan door een fusie van twee partijen die in samenwerking meer draagvlak hebben dan los van elkaar. Dit waren de Vereniging Milieuhygiëne Zeeland en het Zeeuws Coördinatieorgaan voor Natuur-, Landschaps- en Milieubescherming.”
De missie in Zeeland
Wat zijn de uitdagingen waar Zeeland momenteel voor staat op het gebied van natuur en milieu?
“Mensen van buiten Zeeland zien onze provincie vaak als een groenblauwe oase. Het wordt vaak ‘land in zee’ genoemd. Natuurlijk is het ook een unieke provincie gezien het landschap. Maar ondanks dat het oogt als een omgeving met mooie natuur, mooi water en veel ruimte, is dit toch ogenschijnlijk. Helaas hebben we te maken met stevige problematiek op het gebied van natuur en milieu.
Zo zitten drie van de 12 grote Nederlandse industriële uitstoters in onze regio. Hierdoor zit er veel last in onze wateren, terwijl die voor ons van levensbelang zijn. Denk aan chemische stoffen zoals PFAS. Ook hebben we een kerncentrale en wordt er gesproken over twee potentiële nieuwe kerncentrales.
Daarnaast hebben we in Zeeland ook te maken met de dynamiek van kustbebouwing. Er zijn veel toeristen die erg graag hier aan het water zitten. Dit brengt zowel sociaal als voor de natuur ook z’n uitdagingen met zich mee. Gelukkig is er hiervoor wel een Kustvisie vastgesteld die de grenzen aan die groei bewaakt.
Maar ja, als ik ze zo opnoem hebben we best een aantal bijzondere uitdagingen in ons mooie, maar toch zorgwekkende regio.”
Hoe vliegen jullie deze uitdagingen aan?
“Onze aanpak is eigenlijk los te trekken in een aantal rollen. De eerste is de aanjagende en stimulerende rol. Als er initiatieven of projecten zijn die positief bijdragen aan natuur en milieu, dan proberen we die te versnellen, te versterken of te vergroten. Dus als we een initiatief tegenkomen voor hernieuwbare energie die al natuurinclusief is ingericht, dan zetten we zo’n project echt in de spotlights via onze mediakanalen. Of we organiseren evenementen om het onder de aandacht te brengen. In ieder geval proberen we beweging te creëren eromheen. Dit is misschien ook wel de leukste rol die we hebben, omdat dit heel positief is.
We hebben ook de beschermende rol voor de natuur. Die voeren wij naar mijn idee op een hele mooie manier uit. We blijven altijd in gesprek en als het niet anders kan gaan we naar de Raad van State. Maar ook dat doen we op een chique en open manier. We hoeven niet altijd te verharden, maar we staan wel echt voor onze punten.
Daarnaast zijn we primair opgericht als een vertegenwoordigende partij namens onze achterban. De ZMf is een vereniging met zo’n 26 aangesloten lid organisaties en een aantal individuele leden. Vaak zitten wij aan de politiek bestuurlijke tafels als dé stem namens die achterban. Ook hier is het idee om aan de voorkant positieve invloed uit te oefenen, maar soms ook op onze strepen te staan en te zeggen ‘tot hier en niet verder’.”
Zijn er nog andere roadblocks waar jullie tegenaanlopen in jullie werk?
“Gelukkig voelt wat we doen altijd als relevant, belangrijk en betekenisvol werk. Ik kan ook wel echt naar m’n organisatie kijken en denken: We zijn een hele kleine organisatie, maar wel heel krachtig. We worden ook echt als serieuze partner gezien.
Aan de andere kant zijn er ook monsterlijk grote dossiers zoals PFAS, die toch ook wel weer leiden tot frustratie. Als je tegen een tienjarig kind zeg: ‘Er wordt chemisch afval gedumpt in ons mooie en belangrijke water en dat is heel slecht voor al onze planten en dieren in onze leefomgeving’, dan zegt ieder kind: ‘Oh dat moet dus stoppen’. Het is lastig dat dit niet door iedereen zo wordt gezien.”