Blog | Onnatuurlijke elementen goed inpassen in het landschap: omarm de mantra

9 oktober 2023

Blog | Onnatuurlijke elementen goed inpassen in het landschap: omarm de mantra

Door Martijn van der Glas, Programmacoördinator Energietuinen

‘Zonneparken en windparken moeten goed ingepast worden in het landschap’. Dat is een mantra die ik vaak hoor. En terecht, want we willen een vooruitgang in de ontwikkeling van ecologie en landschap, die hand in hand gaat met de energietransitie.

Door mijn oogharen

Toen ik deze mantra recent weer hoorde, gingen mijn gedachten terug naar de tijd dat ik nog gemeenteraadslid was. Gemeente Groningen had het plan om zes windmolens te realiseren ten oosten van de stad. Een groep omwonenden vond dit geen goed idee en nodigden de hele gemeenteraad uit om naar de locatie te komen. Wij werden op klapstoeltjes in het weiland gezet. Zittend in deze stoeltjes vroegen ze ons om door onze oogwimpers naar het landschap te kijken en molens van 100 meter voor te stellen. Maar ik zag iets anders. Ik zag de A7 als lange lijn dwars door mijn oogharen heen. Een menselijk ingrijpen, dat geen rekening hield met welke historisch verkavelingsstructuur of ecologische kwaliteit dan ook. Opvallend genoeg werd dit geaccepteerd als grondlegger van het landschap. Niemand die zich ooit had afgevraagd: ‘hoe passen we de A7 goed in het landschap’.

165 soorten plantjes

In het dorp Glimmen ten zuiden van Groningen ligt een klein collectief zonnepark: zonneweide Glimmen. Frits, een van de initiatiefnemers, heeft daar met veel zorg en aandacht een natuurgebiedje gemaakt en …oh ja… er ligt ook nog 1.8 hectare zonnepanelen op. Inmiddels groeien er zo’n 165 verschillende soorten plantjes. Frits verzuchtte laatst tegen mij dat verderop in het dorp bovenop een landschappelijke es met cultuurhistorische waarde een grote maïsakker ligt. Ooit iemand gehoord die vindt dat zo’n ‘onnatuurlijke element’ goed ingepast moeten worden in het landschap’?

Juweeltjes

Wat ik hiermee wil zeggen: iedere inrichtingsmaatregel moet met zorg ingepast worden, niet alleen zonneparken en windparken. Dat betekent veel overleggen met de omgeving, experts bij het ontwerp betrekken en niet het geld leidend laten zijn. Een mooi voorbeeld zag ik recent in Griendtsveen waar de allereerste Energietuin van Nederland geopend is. En de geplande Energietuin in Assen-Zuid volgt hopelijk snel. Allemaal juweeltjes in het landschap. Goed voor natuur, landschap, energietransitie en ja……prima ingepast in het landschap.

Tags:

Meer weten over Energietuinen? Neem contact op:

Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Programmacoördinator Energietuinen Nederland