Sta jij ook achter de groei van het het aantal biologische en natuurinclusieve boeren? Steun ze! Check daarvoor de aanbiederskaart van Boer&Buur met Natuur. Vind een groene boer bij jou in de buurt & ga langs voor boodschappen. Met elkaar werken we zo aan biodiversiteitsherstel.
Blog | De groeiende kracht van biologische landbouw
11 oktober 2024
Blog | De groeiende kracht van biologische landbouw
Door Hub Jongen, Projectleider Boer&Buur met Natuur
De biologische landbouwsector in Nederland is volop in beweging, en dat is niet alleen goed nieuws voor de consument, maar vooral ook voor de natuur. In 2023 zagen we een mooie toename in het aantal boeren dat kiest voor biologisch. Hun aandeel steeg met bijna 10% zodat nu op 4,8% van het totale areaal biologisch wordt geboerd (bron: Bionext).
Daarmee hebben we natuurlijk nog een lange weg te gaan naar de beoogde 25% in 2030, maar deze groei stemt positief. Zeker wanneer je meeneemt dat er een groot aantal boeren bezig is om de omslag naar biologisch te maken. En dan zijn er nog de boeren die weliswaar niet als biologisch gecertificeerd zijn, maar ondertussen wel op een super-natuurinclusieve manier boeren. Voorbeelden hiervan zijn Caring Farmers en Herenboeren.
Boost voor biodiversiteit
Dit alles heeft een directe, positieve impact op de biodiversiteit. Biologische landbouw draait om respect voor de natuurlijke omgeving. Bodem, planten en dieren krijgen de kans om in harmonie samen te leven. Insecten, vogels en andere diersoorten kunnen zich hierdoor herstellen en ontwikkelen. Boeren die biologisch werken, zetten vaak in op een gevarieerde teelt. Dat zorgt niet alleen voor meer variatie in de gewassen. Denk ook aan een aantrekkelijker leefgebied voor verschillende soorten dieren. De rijke landschappen die zo ontstaan, helpen mee om ecosystemen te versterken en klimaatverandering tegen te gaan.
Gezonde bodem, mensen en bedrijven
Biologische boeren spelen een cruciale rol in het beschermen van de bodem. Zij kiezen namelijk vaker voor technieken zoals wisselteelt en compostering. Op deze manier blijft de bodem vruchtbaar en dit gaat erosie tegen. Een gezonde bodem is een van de pijlers van biodiversiteit. Zo’n bodem biedt een thuis voor tal van organismen die essentieel zijn voor de natuurlijke kringloop.
Biologische en andere natuurinclusieve boeren dragen bij aan een duurzamer voedselsysteem dat rekening houdt met toekomstige generaties. En hun producten zijn simpelweg een stuk gezonder voor ons allemaal. Wat vaak lastiger is te realiseren, is een gezonde bedrijfsvoering voor de biologische of natuurinclusieve boer. Eenmaal gecertificeerd als biologisch, kan de boer een hogere prijs krijgen voor zijn producten. Maar tijdens de transitie van gangbaar naar biologisch of natuurinclusief is het best lastig om investeringen, kosten en opbrengsten in balans te krijgen en houden.
Meer biologisch en natuurinclusief
Juist bij die transitie zouden we onze boeren moeten steunen. Als overheid, als consument én als groene organisaties zoals de Natuur en Milieufederaties. Dat doen we natuurlijk ook al: door kennis te delen, door te lobbyen namens groene boeren en met projecten als Boer&Buur met Natuur – daar zie je wat je als consument (buur) kunt doen om deze boeren te steunen. Maar het kan en moet nog meer. Laten we er samen met onze boerenhelden de schouders onder zetten!
Steun groene boeren
Meer weten over Boer&Buur met Natuur? Neem contact op:
Hub Jongen
Projectleider Boer&Buur met Natuur